Wednesday, 5 October 2011

angin wangi...fuhh!

katakan bila dimana kalau sudah angin wangi mendesak hendak keluar....hati jadi bimbang..bimbang berbunyi, bimbang ketahuan..wangi kompomla wangi xda plihan..kalau berada di tempat ramai orang lagi dan tiada jalan keluar contoh dalam bas ka hah! menitis peluh dingin...sapa pernah mengalami kompom da senyum2 kambing seiras kambing yang berlakon dalam filem p.Ramlee, Ahmad Albab de movie hehe (ituka tjuknya? serius keliru)
Raja angin wangi..tamama desu
okey..entri ini tidak bertujuan untuk menyinggung sesiapa baik yang hidup mahupun yang bangkit, dan sama sekali tidak terniat untuk mengguris perasaan hati yang perfect solo, yg retak terlebah dua ataupun dua hati yang menjadi satu...ini adalah entri yang berunsurkan info untuk dikongsi bersama..so here it is,,baca k


Pakar Perubatan Greek, Hippocrates pernah menyifatkan kentut adalah proses penting untuk kesihatan. Justeru, jangan malu kerana kentut. Setiap orang kentut. Tanpa kentut, anda sebenarnya mungkin berhadapan dengan masalah kesihatan.
Bagaimanapun, kentut yang berbau dan ‘dilepaskan’ dengan bunyi yang kuat memang memalukan. Bau dan daya kekuatan kentut dilepaskan bergantung pada makanan yang kita ambil, berapa lama kentut itu ‘disimpan’ dan daya kepantasannya dikeluarkan dari anus.
Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.
Apakah komposisi kentut?
Pelbagai. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asid perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen.
Komposisi gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar kandungan nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.
Kenapa kentut berbau busuk?

kandungan hidrogen sulfida yang mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan makin busuklah kentut anda.
Telur dan daging mempunyai peranan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam menghasilkan isipadu kentut, bukan dalam kebusukannya.
Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya getaran lubang dubur pada masa kentut dikeluarkan. Kekuatan bunyi bergantung pada kelajuan gas.
Kenapa kentut yang busuk itu hangat dan tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria dan proses pencernaan menghasilkan haba, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil isipadunya,tapi SBD (‘Silent But Deadly‘).
Berapa banyak kentut dihasilkan sehari?
Lebih kurang setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.
Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Bukankah sepatutnya gas kentut bergerak ke atas disebabkan ketumpatannya lebih ringan? Tidak demikian. Gerakan peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar lubang dubur lebih rendah. Gerakan peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gasnya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar lubang dubur.
Dalam perjalanan ke arah lubang dubur, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerakan peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit dan berbelit-belit.
Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kepada keadaan udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan dan arah angin, berat molekul gas kentut dan jarak antara ‘transmitter‘ dengan ‘receiver‘. Selepas meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar dan konsentrasinya berkurang.
Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa saat, bererti ianya mengalami ‘peleraian’ di udara dan hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lif, kereta, kepekatannya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.
Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.
Bilakah biasanya orang kentut?
Pagi hari di tandas, yang disebut ‘morning thunder‘. Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.
Makanan apa yang menyebabkan kentut?
  • Kacang
  • Sayuran seperti brokoli, kubis, tauge, asparagus
  • Buah-buahan seperti pear, epal dan pic
  • Minuman bergas dan ada kalanya jus buah-buahan
  • Produk tenusu seperti keju, ais krim, bijirin
Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yang tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus akan ‘berpesta’ dan membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).
Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum ‘soft drink‘, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami pengembangan & muncul sebagai kentut).
Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lubang lain?
Tidak. Sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung lebih banyak udara, kentut mengandung lebih banyak gas yang dihasilkan oleh bakteria.
Ke mana perginya gas kentut kalau ditahan/tidak dikeluarkan?
Ia akan diserap oleh darah, berpindah ke bahagian atas menuju usus. Namun pada akhirnya akan keluar juga. Jadi ia bukan lenyap, tapi hanya mengalami penangguhan.
Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yang boleh terbakar (gas asli mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyalaannya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.
Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing dan kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Berbeza dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang menghasilkan kentut yang lebih banyak, lebih lama dan lebih kuat bunyinya, tetapi relatifnya tidak berbau.
Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.
Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oren seperti gas nitrogen oksida, akan tahulah siapa yang kentut..hehehe
Apakah kentut itu asid atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbon dioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).
Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya.

Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan jantina. Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, dan apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yang dikeluarkan.

  hah..amacam? cukup x info pasal angin wangi ne? info ini diperolehi dari wanitasihat.com...jengah2 la sna ya

14 comments:

hani said...

Kalau tak kentut lagilah sengsara hoho.. jadi, sila jangan tahan kentut.hehe.. kalau depan bakal pak mentua cmne?

Tukang Karut said...

pruttt... opssss... sorry... terlepas kat sini lak...

EyA edamanhatiku said...

@hani
hahak tu da kes dilemma berat tu

@tukangkarut
...(pengsan suda) hehe

♥ norlida ramli ♥ said...

hahahaa..kentuuut la pulak..

EyA edamanhatiku said...

@norlida ramli
yap..bda normal yg memalukan hehe

Anonymous said...

kentut best lagi2 bila ada bau
haha

si kiut lavender said...

eh....entry sal kentut lak...ahaks..:P

yen(toka ziizokukuto) said...

nice entry,,terima kasih kerana berkongsi,,menarik ni :)

tnZackJ said...

belerang dah boleh buat bom

budakijaupendek said...

tak complete hidup kalau tak dapat kentut sehari.
hahahaha

Zul Fattah said...

jganla tahan kentut.. nanti, boleh mati tau..

zulhilmi tempoyak said...

erk....kajian mendalam tentang kentut pon ad ek...

ptt la kentut sy wangi smacam je..hihi

EyA edamanhatiku said...

@sis92
waa yeka?hehe chat tu chat

@sikiutlavender
yap..entri info ne hihi

@yen
sma..eya pn rsa mnarik bb2 kongc

@tnZackj
uik bhaya tu

EyA edamanhatiku said...

@budakijaupendek
ya smestinya p kna pndai cover hehe

@zul fattah
ble mati?huh wa kn p membuang angin ne

@zulhilmi tempoyak
hehe smala wangi gak